
Leskovačka
LESKOVAČKA dunja domać je sorta. Plodovi su joj krupni od 300-500g. Jabučastog je oblika, glatke pokožice, slabo izraženih rebara, bez malja. Pokožica ploda je svetložuta i mirišljava, meso je belo, čvrsto sočno i aromatično. Sazreva tokom X meseca. Stablo je srednje bujno okruglaste krune. Osetljiva je na štetne insekte smotavce plodova, otporna je na mrazeve. Kasno cveta, radja redovno. Oprašuju je vranjska dunja.
Leskovačka dunja spada u red najkvalitetnijih sorata na svetu. Dobra je za industrijsku preradu. Od nje se spravlja voćni sir kintikes.

Vranjska
Dunja Vranjska (Dunjac) domaća je sorta dunja. Plodovi su joj vrlo krupni, težine od 500-1000g. Kruškolikog je oblika. Pokožica je maljava, zlatno-žute boje. Meso je žuto, sundjerasto, kiselkasto-slatkog ukusa. Nešto je slabijeg kvaliteta od leskovačke dunje. Sazreva tokom X meseca.
Stablo je bujno, krupnog lišća, dekorativno.
Osetljiva je na štetne insekte smotavca a plod je osetljiv na udar.
Oprašivač joj je Leskovačka dunja.