
Muskat Italija
Muskat Italija je stona sorta jako bujna, velikihi lepih grozdova. Dobro podnosi transport. Srednja težina grozda je oko 600-700gr. Bobica je velika, jajolika, kožica puna. Zlatno žute je boje a meso je sočno sa blagom muskatnom aromom. Nazivaju je i kraljicom tržišta.
Dozreva u prvoj polovini avgusta

Afus ali
Afus ali sazreva krajem septembra. Masa grozda dostiže 500g, a često i do 1kg. Bobice su veoma krupne, jajoliko izdužene, žutozelene boje. Neutralnog je mirisa. U bobici ima 2-3 semenke, sok je bezbojan. Prosečna težine bobice 7-10 gr., sadržaj šećera 15-16%, ukupnih kiseline 5%°, pH 3,32. Može da rodi i 25t po 1ha, a sa sistemom navodnjavanja i daleko više.
Ima odličnu otpornost protivu truleži. Veoma čvrsta bobica omogućava da odlično podnosi transport. Zahteva dugačku ili mešovitu rezidbu.
Dozreva krajem septembra

Demir kapija
Demir kapija je veoma rana stona sorta. Stvorena je u Radmilovcu, ukrštanjem sorti muskat otonel i kraljice vinograda.
Bobice su srednje veličine ili velike, okrugle sa pokožicom žuto-zelene boje. Grozd je srednje velicine ili veliki, valjkasto–kupastog oblika.
Masa grozda varira od 120 do 290 g. Grožđe je veoma prijatno za jelo, muskatnog ukusa. Meso je rskavo. Veoma dobro podnosi transport.
Sazreva sredinom jula

Beogradska besemena
Beogradska besemena domaća je stona sorta. Nastala je iz ukrštanja Smederevke sa smešom polena od Sultanine, Sultanije i Italije. Formira bujan čokot sa neurednim porastom lastara.
Grozd je krupan od 300-500g. Bobice krupne žutozelene boje sa debeliom pokožicom. To je nova domaća sorta koja se koristi za sušenje, kompote i kuvanje slatka.
Dozreva krajem septembra

Beogradska rana
Beogradska rana je domaća stona sorta. Ima bujan čokot. Bobice su srednje veličine, okruglaste, pokožice žuto-zelene boje. Grozd je veliki, valjkasto–kupastog oblika. Masa grozda varira od 200 do 300 grama. Veoma prinosna sorta, prinos grozdja varira od 20 – 25000 kg/ha. Rezidba se izvodi mesovito, lukovi se orezuju na 8 – 10 okaca, a kondiri za zamenu na 2 okca. Prema gljivicnim bolestima je srednje otporna. Grozdje sazreva veoma rano. Šira sadrži 16 – 18 % šećera i 6 – 7 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je neutralnog ukusa i prijatno je za jelo. Dobro podnosi transport.
Dozreva sredinom jula

Viktorija
Viktorija je stona sorta koja je storena u Rumuniji, ukrštanjem sorata Kardinal i Afus Al. Brzo se raširila po jugo-istočnoj Evropi i kod nas.
Grozdovi su veliki, piramidalanog su oblika i srednje zbijeni. Prosečna težina grozda je 600-700 gr. Zrna su krupna, cilindrično – eliptična, boje zeleno–žute. Ukus je neutralan.
Dozreva sredinom septembra